lunes, 11 de febrero de 2013

PARADOXES.

http://www.mcescher.nl/Shopmain/Foto/Posters/e6.jpg
M.C. Escher, Relativity (1953)

Una paradoxa és una afirmació que sembla contradictòria o que va contra el sentit comú. La paraula ve de "para", contrari, desviat, i "doxa", opinió. 

A vegades s'aplica el terme a situacions d'incoherència o simplement sorprenents. Tot i que en principi es refereixen a mecanismes de la lògica, es troben paradoxes en gairebé qualsevol branca de la ciència. A més a més, és un recurs de la literatura per aprofundir en el missatge dels textos.

Les paradoxes ocupen un paper central en l´ètica, sota la forma de dilemes. Es presenten dues opcions que, ben argumentades, poden ser considerades justes per la moral. La persona ha de triar una de les dues prioritzant així uns valors sobre els altres.

A classe vàrem veure la paradoxa d´Epimènides, aquell habitant de l´illa de Creta que afirmava que tots els de Creta mentien: si la seva afirmació era certa, estava mentint i si mentia deia la veritat.

També explicàrem la paradoxa de Protàgores, un dels sofistes que varen entrar en conflicte amb Sòcrates. Segons aquesta paradoxa, un estudiant, Euatle, volia anar a les lliçons de retòrica del filòsof, per poder exercir d'advocat, però no tenia diners per pagar-les. Va parlar amb Protàgores, i aquest va veure que semblava un noi molt llest.  Acceptà la seva assistència amb la condició de pagar els honoraris quan guanyàs el primer plet.

Euatle va acabar la seva formació seguint les lliçons de Protàgores, però després decidí no exercir d'advocat, i per tant, no pagar. Protàgores reclamava els honoraris, però l'estudiant deia que no tenia cap obligació de pagar, car no havia guanyat el primer cas. Davant l'amenaça d'un plet judicial es volia fer càrrec de la defensa i argumentava:

«Si anam a judici i jo guany, per manament judicial no t'hauré de pagar, i si perd tampoc, car no hauré guanyat el meu primer plet, i aquesta era la nostra condició. No anem a judici, Protàgores, perdràs.»

Protàgores, que era expert en veure les dues cares d'una qüestió, li respongué:

«Si anam a judici, i jo guany, per manament judicial hauràs de pagar, mentre que, si perd, hauràs guanyat el teu primer plet, i segons el nostre pacte hauràs de pagar.»

Si teniu curiositat en podeu trobar moltes més. Acabarem com començàrem, amb una altra imatge d´Escher, especialista en imatges paradoxals.



Si en voleu veure més, aquí teniu  un enllaç:

https://www.google.es/search?q=escher+imagenes&hl=es&client=firefox-a&hs=fJO&sa=X&tbo=u&rls=org.mozilla:es-ES:official&tbm=isch&source=univ&ei=tHYZUbrLAonDhAe74YDoCg&ved=0CC8QsAQ&biw=1280&bih=661